Wat is nou goed? Wat is voor mij? Welk merk? Is het nou wel echt nodig om supplementen te slikken? Wat kan ik mijn kinderen het beste geven? Allemaal vragen waarvan ik weet dat er vele van ons mee rondlopen. Ik neem je mee in hoe ik daarover denk en ik geef je een inkijkje in wat wij gebruiken thuis.

Ten eerste is er heel veel troep op de markt en de marketing doet z’n werk. Er is helaas heel veel misleidende informatie. Logisch dat jij niet weet wat goed is en waar je goed aan doet. In mijn praktijk zie ik heel vaak dat de intentie waarmee er een supplement gebruikt wordt absoluut goed is en als je de potjes leest is er overal wel wat voor te zeggen. Eén ding kan je wel vertellen dat bijvoorbeeld Davitamon en de meeste andere merken bij een drogist zonde van je geld is. Je krijgt van de meeste merken die hier te koop zijn, zo zeggen wij in ons vakgebied dure poep van! Deze supplementen zijn vaak niet goed opneembaar, het kan z’n werk niet doen en het beland daarmee dus gewoon weer in het toilet met de ontlasting. Zorg dat je supplementen gebruikt met een hoge biologische beschikbaarheid. Laat je adviseren door een expert die orthomoleculair geschoold is.

Hebben we supplementen nodig?
JA!! Echt, al eet je een KG groente en fruit per dag en 3 x per week vette vis, zijn er nog steeds stoffen die we niet voldoende binnenkrijgen. In de tijd waarin wij leven moeten alle gewassen vooral heel snel groeien en er prachtig uitzien. Daardoor is de afgelopen 70-50 jaar de bodem erg verarmd en de producten die wij eten dus veel minder voedzaam. Ook wordt er heel veel gebruik gemaakt van gifstoffen (pesticiden). Dit is een enorme belasting voor ons lichaam. Je kunt beter biologische eten en op z’n minst alle groenten en fruit heel goed wassen! Daarnaast leven wij nu ook in een enorme stressvolle tijd. Mocht jij denken dat je niet stressgevoelig bent of helemaal geen stress ervaart is dat heel prettig maar evengoed kan het lichaam ook van binnenuit stress ervaren. Door voeding die je niet verteerd, door de lever die niet optimaal functioneert, door de oxidatieve stress (disbalans tussen alle schadelijke stoffen waaraan wij worden blootgesteld en antioxidanten in je lichaam). Echt ontspannen zonder externe prikkels doen wij over het algemeen ook veel te weinig en dus is er wel degelijk stress. Met supplementen kun jij je lichaam ondersteunen, hormonale klachten en spijsverteringsklachten bijvoorbeeld beter reguleren. Voeding is natuurlijk wel altijd de basis. Het is een illusie om te denken, ik slik wat pillen en dat ontslaat mij van een gezonde leefstijl en gezond eten. Supplementen kunnen helpen bij fysieke en mentale klachten.

Wat zou je nu goed kunnen inzetten als basis?

Er zijn drie supplementen waarbij ik vind dat we die niet kunnen missen en niet voldoende binnenkrijgen.

1. Vitamine D
Vitamine D3 (het zonnetje ☀️en gebruik dit minimaal van september tot en met april. Dus gedurende alle maanden met de R in de maand. Wij hebben hier in Nederland zo weinig effectieve zonuren en komen ook nog eens veel te weinig buiten dat wij zelf niet voldoende vitamine D aanmaken. Dit maken wij namelijk aan via onze pupillen en via de huid. Zonnebrillen en direct zonnebrand smeren dragen daar niet aan bij. Je kunt best een half uurtje ongesmeerd de zon in. Ik adviseer Vitakruid D3&K2. Gebruik Anouk10 voor 10% korting. Vitamine D draagt bij aan het immuunsysteem, mocht je last hebben van vermoeidheid, een winterdip, bloedend tandvlees, snel blauwe plekken, hyperventilatie, spierkrampen, zweten en pijnlijke gewrichten dan is het aan te raden om een vitamine D te gebruiken.

2. Magnesium
Magnesium van Vitakruid. Er zijn veel soorten magnesium met ieder z’n eigen werking. Laat je altijd adviseren door een expert welke voor jou het meest geschikt is. Ik zal nog eens een blog schrijven over de verschillende soorten magnesium en hun werking. Magnesium is betrokken bij 300 lichaamsprocessen en is een co-factor voor de aanmaak van hormonen. Magnesium wordt ook wel hèt anti-stress mineraal genoemd. Je kunt dit goed inzetten bij klachten als vermoeidheid, spierkrampen, slaapproblemen, hartkloppingen, ademhaling en hormonale klachten. Zelf gebruik ik in de ochtend magnesium Malaat voor meer energie en in de avond magnesium Tauraat voor een diepere slaap.

Omega3
3. Niet te vergeten is Omega3 ook onmisbaar. Dit misschien nog wel het allerbelangrijkste om aan te vullen in ons dagelijkse voedingspatroon. In de huidige tijd waarin wij leven zou je minimaal drie keer per week goede vette en wild gevangen vis moeten eten (geen gekweekte vis want die is belast met zware metalen zoals kwik) om te voldoen aan je dagelijkse omega3 behoefte.
Omega 3 zorgt voor versoepeling van de celmembranen en is ontstekingsremmend. Daardoor kunnen voedingsstoffen beter opgenomen worden en afvalstoffen worden afgevoerd. Het verbetert daardoor ook de werking van het hormonale systeem. Tegenwoordig zijn wij een beetje bang gemaakt om vetten te eten. Alles moet mager met 0% vet zijn. Dit komt omdat wij in een maatschappij leven waar veel overgewicht is en er gedacht wordt dat je van vetten aankomt. Echter hebben wij gezonde vetten echt heel hard nodig. Omega3 is nodig om ontstekingen te remmen (die we ook heel vaak onwetend hebben), ook bij reuma, voor onze hersenfunctie en denk dan aan dementie en alzheimer, het is belangrijk tegen voor hart- en vaatziekten. Wil je hier meer over lezen en weten wel merk je het aller beste kunt gebruiken? Klik dan even op omega3.

Kinderen
Dan nog even over wat ik mijn kinderen geef. Ook hen ondersteun in met een goede basis. Overdag geef ik op dit moment de Dino eieren van Orthica. Ik ben nogal eens gewisseld gezien mijn drie kinderen sommige merken vitamines vertikte te nemen wegens de smaak. Wij als volwassenen kunnen dit nog op verstand maar met kinderen werkt dit toch iets anders;-).

In de avond geef ik ze altijd de Multi Junior nacht van vitakruid. Mijn kinderen staan in de rij hiervoor. In de avond hebben wij andere stoffen nodig dan op de dag. Daarom heeft Vitakruid een dag en nacht formule.

Verder krijgen ze een druppel vitamine D3&K2 van Vitakruid die ikzelf ook gebruik en ik geef ze regelmatig (twee x per jaar) pro-biotica kuur en hierin wissel ik af qua merk omdat ze dan ook weer andere bacteriestammen binnenkrijgen. Mocht een van de kinderen een antibioticakuur nodig hebben dan zet ik daar altijd een pro-biotica kuur tegenover. Zo verhoog je de weerbaarheid in de darmen. Antibiotica is soms echt nodig maar het maakt helaas ook alle goede bacteriën dood die de darm wel hard nodig heeft.

In mijn kast staan uiteraard nog veel meer supplementen die wij thuis gebruiken. Ook gebruik ik niet altijd alles elke dag. Maar ik kijk naar wat mijn lichaam nodig heeft op welk moment. Mocht je een persoonlijk advies willen of willen achterhalen wat jouw tekorten zijn dan ben je natuurlijk altijd welkom om de EMB-Bloedtest te doen (online of bij mij in de praktijk). Je krijgt dan een uitgebreid en persoonlijk advies op het gebied van voeding, leefstijl en suppletie. Daarnaast kun je al je vragen stellen en bespreken we eventuele klachten. Ga niet zomaar wat doen maar laat je adviseren en schakel een expert in.

Hopelijk vond je dit interessant en heb je hier wat aan gehad. Tot de volgende blog!

Liefs, Anouk

 

 

 

Wil jij op de hoogte blijven van mijn tips en adviezen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Bedankt voor je inschrijving, vanaf nu blijf je op de hoogte van mijn tips en adviezen.