In deze blog zal ik je meenemen in een aantal routine dingen die ik als eerste anders ben gaan doen dan wat ik jarenlang deed. Dit is echt basis wat mij betreft en hebben mij zo geholpen om mijn menstruatieklachten te verminderen. Het is niet zo dat ik alles vanaf dag 1 ben gaan aanpassen toen ik begon om mijn hormonen weer in balans te krijgen. Stap voor stap en nu is het voor mij dagelijkse kost en daar voel ik mij super goed bij. De hormonen varen hier nu eenmaal wel bij!

Ik raad je aan om met een actiepunt te beginnen die als makkelijk voelt. De meeste gaan beginnen met wat het meest lastigs is. Maar veel liever heb ik dat hetgeen waarmee je start gemakkelijk afgaat zodat je vertrouwen opbouwt en een goed gevoel krijgt. Zo kun je vervolgens heel makkelijk het volgende gaan aanpakken. Maar probeer vooral wat liever te zijn voor jezelf. Wat gun jij zelf en wat is daarvoor nodig?

*1.       Het aanpassen van voeding. Ik ben tarwe, gluten en zuivel drastisch gaan verminderen. Dat betekent niet dat ik het helemaal niet meer eet maar voor 80% skip ik deze voedingsmiddelen wel en voor 20% laat ik het los. Voor onze hormoonbalans zijn dee producten in overvloed helemaal niet prettig en hier in Nederland eten we er nogal veel van!!

Tip van mij: Tarwe vervangen voor spelt producten is al een hele goede start. Zuivel zo min mogelijk of gebruik plantaardige varianten m.u.v. soja. Ook de Alpro soja varianten verstoren de hormonen. Of gebruik biologische yoghurt zoals biogarde. Hier zitten nog de goede bacteriën in.

*2.       Gebruik goede kwaliteit supplementen. Ga niet naar de drogist. In de meeste van die supplementen zitten veel vulstoffen en is de opneembaarheid minimaal. In mijn vakgebied spreken we dan altijd van dure poep. Het belandt zo weer in de pot helaas zonder dat het z’n werk kan doen in je lichaam. Ik gebruik voornamelijk Vitakruid en met Anouk10 ontvang je altijd 10% korting op je aankopen.

Ga niet zomaar iets doen, laat je altijd adviseren en zoek uit wat jouw lichaam nodig heeft op dit moment. Er zijn tegenwoordig zoveel supplementen en merken op de markt en wanneer je leest dan herken je je misschien wel in talloze verschillende supplementen en denk je dat je alles wel kunt gebruiken. Het is niet de bedoeling dat we alles uit potjes gaan halen. Uiteindelijk is een gezonde leefstijl altijd nog de basis.

*3.       Beweging is er echt een dat mijn leven heeft veranderd. Ik heb het helemaal ingebouwd inmiddels. Niet dat ik op vaste tijden om momenten loop maar ik zorg er zeker voor dat ik 3 keer per week minimaal 45 minuten aan de wandel ben. Het geeft mij rust in mijn hoofd, ik doe inspiratie op door podcasts te luisteren over persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld. Ook de hormonen en gelukshormonen als serotonine worden geboost. Je darmflora, slaap en geestelijke gesteldheid hebben er voordelen van. Last but not least, je krijgt meer energie! Sinds 4 maanden heb ik het echt sporten weer opgepakt. Ik wilde toch ook weer wat strakker in mijn lijf komen zo richting de zomer en daarvoor is meer input nodig. Lange tijd was ik er een soort oké mee dat ik wandelde maar nu was het de hoogste tijd om dit stuk ook aan te pakken. De kinderen worden groter en daarmee heb ik nu minder slapeloze nachten. Ik sport nu 2 keer per week op maandag en donderdag om 7 uur en dan doe ik een HIT les met daarna nog 15 minuten kracht. Heerlijk als ik het weer gedaan heb! Sta ik altijd te springen? NEE! Doet het mij goed? JA! Draagt het bij aan het behalen van mijn persoonlijke doelen? JA! Het is dus geen discussie of ik wel of niet ga. Oh en ik vergeet mijn wekelijkste pilates les op dinsdagavond nog. Dat doe ik samen met een vriendin op dinsdagavond. Ik ben niet helemaal van het sporten in de avond omdat het ervoor kan zorgen dat je minder goed in slaap valt. Maar pilates is ook veel ontspanning en kan ik daarna juist heerlijk slapen. Sporten en krachttraining ook super waardevol in het geval van PMS-klachten. Je kunt ook overmatig sporten. 3 x 45 minuten is voor het vrouwenlichaam en wanneer we kijken naar hormonale klachten eigenlijk prima. Meer dan dat, duursporten en meer dan een uur sporten kan ook juist stress voor het lichaam opleveren. Dat gaat dan eigenlijk z’n doel voorbij. Het kan ervoor zorgen dat je meer testosteron en cortisol aanmaakt. Vrouwen die PCOS-klachten hebben kunnen ook een testosteron overschot hebben dat ervoor kan zorgen dat je menstruatie regelmatig uitblijft. En helaas bewegen we over het algemeen veel te weinig. Voor onze gezondheid is het minimale toch wel iedere dag 30 minuten in actie komen;-).

*4.       Zet de wifi en bluetooth van je telefoon uit ’s nachts uit. Ik slaap er veel rustiger door. Ook dit is namelijk weer een vorm van stress voor het lijf. Je moet je voorstellen dat wanneer de telefoon naast je ligt op je nachtkastje dat je eigenlijk continue in de microwave zit. Wel belangrijk dat je partner hem dan ook uitzet. Ik zet hem altijd op vliegtuigmodus. Je wekker doet het dan nog wel steeds. Beter is nog alle wifi in huis uitzetten uiteraard.

*5.       Meer ontspannen! Echt waar ontspannen, ontspannen, ontspannen! Het klinkt misschien als een opendeur maar mocht je denken dat je geen stress ervaart en al genoeg ontspant omdat je iedere avond Netflixt maar niets is minder waar. Stress is de grootste boosdoener van hormonale klachten zoals PMS en PCOS. Even wat factoren die voor je systeem allemaal stressvol kunnen zijn:

– Voeding dat je niet goed verdraagt of verteert.
– Vrije radicalen (alle schadelijke stoffen waar we aan bloot worden gesteld).
– Werk-privé balans.
– Tekorten in vitamines en mineralen.
– Continu over je eigen grenzen gaan.
– Te veel of te weinig beweging.
– Een darmflora dat niet goed functioneert.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is dus zaak om stressoren te verminderen daar waar mogelijk en te zorgen voor voldoende ontspanning. Tegenwoordig vinden wij het zo normaal om door te gaan, overal bij te zijn en te rennen en te vliegen. Nu hoor ik je denken maar hoe dan??

Hier wat hele kleine trucs die je al snel kunt toepassen en waar je jezelf een groot plezier mee kunt doen.

  • Koop een spijkermatje en ga eens een paar keer in de week erop liggen. Je zenuwstelsel zal ontspannen en je slaap zal verbeteren.
  • Haal een aantal keer per dag even 3 keer diep adem. Adem in door je neus in 5 seconde, houdt je adem 5 seconde vast en adem uit door je mond in 8 seconde.
  • Check regelmatig of je je kaken klemt en je schouder ontspant en je tong in je mondholte ligt in plaats van tegen je gehemelte.

Ik ben benieuwd waar jij als eerste mee aan de slag gaat de komende tijd! Hopelijk vond je dit interessant en ik wens je alle gezondheid met een fijne hormoonbalans.

 

Liefs, Anouk

 

 

 

Wil jij op de hoogte blijven van mijn tips en adviezen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Bedankt voor je inschrijving, vanaf nu blijf je op de hoogte van mijn tips en adviezen.