Vetten zijn een van de macronutriënten die we keihard nodig hebben! Maar wel de juiste. Het zijn namelijk bouwstoffen voor de aanmaak van hormonen.

 

Een grote oorzaak van hart- en vaatziekten en ook van hormonale klachten zijn het veelvuldig eten van transvetten. Ze verharden onze cellen waardoor de opname van voedingsstoffen verslechterd en afvalstoffen niet goed uit de cel afgevoerd kunnen worden.

 

Transvetten zijn vetten die ontstaan in fabrieken, chemisch dus. Deze onverzadigde vetten hebben een slechte naam zoals je wellicht begrijpt. Van oorsprong waren ze vloeibaar en gezond maar door de chemische bewerking krijgen ze een vaste structuur waardoor men producten langer houdbaar maakt. Ook de smaak is lekker en zo kun je verslaafd raken aan vet net zoals dat met suikers het geval kan zijn. De plantaardige oliën worden gebruikt om harde margarines te maken. Die worden vervolgens weer gebruikt om bak- en braadvetten, koekjes, sauzen, kant- en klaar maaltijden, chips, snacks, gebak, smeersel en dips, soepen, chocola en meer te produceren.

 

Het is voor vele zo normaal om elke dag een koekje of meer te eten want 1 kan toch wel… maar dan ook een beetje saus bij je vlees en na het eten bij de koffie of thee nog een stuk chocola. Zo zijn we aan het stapelen. Het zijn gewoontes en we zien er niet direct kwaad in of het gaat zelfs helemaal onbewust. Ik weet zeker dat we daarbij niet nadenken over de ontstekingen die je zo in de hand werkt maar enkel nadenken over de calorieën. Waar of niet waar😉? Terwijl ik in mijn praktijk vrouwen zie met uitblijvende menstruaties, tekorten door verhardde cellen waardoor zij last hebben van watten in hun hoofd, ontstekingen, vermoeidheid, vergeetachtigheid, kort lontje, overgewicht of orgaanvervetting. enz. enz.

 

Een van de belangrijkste dingen die ik als eerste aanpak bij de vrouwen in mijn praktijk is de celgezondheid en de vetzurenbalans. We kunnen er allerlei andere supplementen instoppen maar als het niet goed opgenomen wordt krijgen we er alleen maar dure poep van. Het belandt zo weer in de pot en je klachten worden niet opgelost.

 

 

Even een resume van de verschillende vetten:

 

Transvetten

  • Dit is een onverzadigde vorm. Er zijn natuurlijke transvetten ofwel dierlijke transvetten zoals deze zich in melk, vlees en kaas bevinden. Ze ontstaan in de maag van de koe tijdens het verteringsproces van gras.
  • En we hebben de chemische variant die in de fabriek geproduceerd worden met behulp van plantaardige oliën.

 

Verzadigde vetzuren

Deze zitten in alle dierlijke producten behalve in vis en in kokosolie.

 

Onverzaadigde vetzuren

Dit zijn de vetten die goed voor ons zijn en we ook nodig hebben. Onderdeel hiervan zijn de essentiële vetzuren. Die kan ons lichaam niet zelf aanmaken.

 

De meest voorkomende oliën die super vaak gebruikt worden en ook een overschot aan omega6 geven en dus ontstekingen veroorzaken zijn: koolzaad-, zonnebloem-, mais-, palm- en sojaolie. Plantaardige oliën kunnen niet tegen hoge verhitting al wordt er helaas vaak in gebakken op hoge temperaturen. Er treedt dan oxidatie op en de olie is dan ranzig en schadelijk voor de gezondheid

 

Let dus op wat je allemaal eet. Hoe meer bewerkte producten je eet, hoe meer je ervan binnenkrijgt. Lees de etiketten er maar eens op na en ik verzeker je, je schrikt je rot. Helaas zitten ze bijna overal in verwerkt!

 

 

Doordat we dit zo overmatig eten is het nog belangrijker geworden om iedere dag een goede omega3 te gebruiken die de ontstekingen remt en de cellen smeert zodat je lichaam alle gezonde voedingsstoffen goed kan opnemen. Later zal ik een uitgebreide blog schrijven over omega3 maar mocht je nu al meer info willen en of direct deze willen gaan gebruiken, klik dan HIER.

 

*Nog wat praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt:

 

  • Lees verpakkingen
  • Eet minder bewerkt
  • Eet meer avocado’s, rauwe noten, zaden, pitten, olijven, olijfolie (door een salade)
  • Zorg dat je een kwalitatief goede Omega3 dagelijks gebruikt.

 

Stuff to thing about. Alles begint met bewustwording 🙌🏻.

Wil jij op de hoogte blijven van mijn tips en adviezen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Bedankt voor je inschrijving, vanaf nu blijf je op de hoogte van mijn tips en adviezen.