De meeste van ons moeten toch altijd hun hersenen laten kraken om weer wat op tafel te krijgen. En zeker bij het ontbijt ontbreekt vaak de variatie. Hier deel ik mijn favoriete ontbijtrecepten. Ze zijn makkelijk, gezond, hormoon-proof en heb je kinderen? Die maak je hier ongetwijfeld ook superblij mee!  Wat wil je nog meer?

Je denkt misschien dat je gezond bezig bent als je elke dag twee crackers met 30+ kaas of magere kwark met fruit en honing eet. Je kunt maar weer wat binnen hebben. Of je ontbijt zelfs helemaal niet. Je zet jezelf als moeder misschien juist op de laatste plaats en vind je dat eten in de ochtend niet zo belangrijk. Als je kinderen maar hebben gegeten voordat ze naar school gaan of op de opvang zitten. En ook die eten vaak elke dag hetzelfde. Een boterham met iets zoets of iedere dag havermout.

Waarom is het zo belangrijk aandacht aan je ontbijt te besteden?

Het is zo belangrijk om goed en gezond te eten voor je lichaam en je brein. Maar zo denken we over het algemeen niet. We vragen ons niet af wat onze hersenen nodig hebben om de hele dag voor je te kunnen werken. Veelal ontbijten we omdat we honger hebben en snelle energie nodig hebben. Een aantal kopjes koffie en je kunt er tegenaan toch? Aan variatie hechten we vaak niet zoveel waarden. Toch moeten we niet onderschatten hoe belangrijk dit is om zo wekelijks aan de vele en verschillende voedingsstoffen te komen. (Om je een idee te geven, we hebben ongeveer 45 verschillende voedingsstoffen per dag nodig). Dit is natuurlijk enorm veel dus het is wel goed om je daar bewust van te zijn.

Start wanneer je uit bed komt altijd met twee glazen water. Je hersenen hebben dit nodig om goed te kunnen functioneren. Deze hebben vaak minimaal acht uur geen vocht gehad en in de nacht hydrateer je natuurlijk. Logisch dat dit aangevuld moet worden. Nog een leuk voordeel, je spijsvertering komt zo goed op gang.

Het maakt overigens niet veel uit hoe laat je ontbijt. Voel wat jouw lichaam nodig heeft. Eet wel als je honger hebt. Ga dat dan niet uitstellen. Je lichaam heeft het dan nodig.

1e favoriet: Havermout-banaanpannenkoekjes met fruit en plantaardige yoghurt

  • Nodig: blender, pannenkoek-pan, maatbeker, weegschaal
  • 1 banaan
  • 100 ml plantaardige melk (havermelk, rijstmelk, kokosmelk of amandelmelk)
  • 50 gram havermout
  • Snufje kaneel
  • 1 ei
  • 1 el plantaardige yoghurt, (soja of kokos)
  • Fruit, bijvoorbeeld aardbeien, frambozen en blauwe bessen
  • Honing
  • Kokosolie

Doe de havermout, plantaardige melk, banaan, ei en kaneel in de blender tot het beslag is. Ik bak de pannenkoekjes altijd in een speciale pannenkoek-pan met kokosolie. Zo kun je drie pannenkoekjes tegelijk bakken. Je kunt er ongeveer 9 maken met bovenstaande ingrediënten. Zorg datje het fruit goed gewassen hebt.

Leg de pannenkoekjes verdeeld over het bord, doe er een eetlepel plantaardige yoghurt op, het fruit eroverheen en maak het af met een beetje honing. Eetse!

Verdubbel de ingrediënten wanneer je dit voor meerdere personen uit het gezin maakt.

2e favoriet: Plantaardige yoghurt met toppings

  • Plantaardige yoghurt met een handje rauwe en ongebrande noten, pompoenpitten, chia-zaad, zonnebloempitten, appel en maakt het af met kaneel of kokosrasp.

3e favoriet: Green smoothie

  • Groene smoothie. Deze maak je met de blender en je hebt het volgende nodig:
  • Mango (diepvries)
  • Avocado (diepvries)
  • 1 banaan
  • Boerenkool (diepvries)
  • Spinazie (diepvries)
  • Plantaardige melk (kokos, haver, amandel)
  • Handje rauwe noten
  • Chia-zaad
  • Lijnzaad
  • Pompoenpitten
  • Zonnebloempitten

Alles in de blender en klaar. Je kunt wat je over hebt gedurende de dag drinken. Zo heb je al een enorme hoeveelheid vitamines en vezels binnen. Je darmen en je brein blij;-). Mijn twee jarige dochter staat hierom te springen.

4e favoriet: Bananenbrood met noten en blauwe bessen

  • Nodig: mixer, oven, cakeblik, keukenweegschaal, beslagkom
  • 200 gram boekweitmeel
  • 3 eieren
  • 3 grote en rijpe bananen
  • Klein bakje blauwe bessen
  • Handje rauwe noten
  • Weinsteenbakpoeder
  • Vanillepoeder
  • Kaneelpoeder
  • Himalaya-zout
  • Kuipje appelmoes (bio)

Doe boekweitmeel, eieren, appelmoes, vanillepoeder, kaneelpoeder, snufje Himalaya-zout in de beslagkom. Prak de bananen en voeg die toe. Mix dit alles tot een glad geheel. Roer de bessen en noten door het beslag.

Vet het cakeblik in met kokosolie en doe het beslag in het cakeblik.

Zet het bananenbrood 35 a 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Je kun het brood zo eten of met een laagje jam erover. Ook heerlijk als tussendoortje voor jezelf of voor de kinderen op school.

5e favoriet: Most fast & simple

  • Twee geroosterde boterhammen (zuurdesem of spelt) met (bio) jam.

Simpel en snel. Wissel je ontbijtjes af voor zoveel mogelijk variatie.

Wil je graag een gratis call inplannen? Klik hier.

Liefs, Anouk